Financial Times: Uniunea Europeană intră într-o perioadă a politicilor fiscale rigide

Financial Times: Uniunea Europeană intră într-o perioadă a politicilor fiscale rigide
Publicat: 23/12/2023, 07:15

Reducerea cheltuielilor publice riscă să limiteze creșterea economică a zonei euro anul viitor, în contextul în care Uniunea Europeană intră într-o eră de restricții bugetare, ceea ce generează presiuni asupra Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) pentru relaxarea politicii monetare, afirmă analiști citați de cotidianul Financial Times.

Miniștrii Finanțelor din Uniunea Europeană au stabilit noi norme de guvernare economică, inclusiv noi reguli fiscale care vor înlocui limitele bugetare stricte, dar dificil de aplicat, suspendate de la începutul pandemiei, în anul 2020.

Măsurile se vor transforma treptat în limite aspre privind cheltuielile bugetare, forțând economiile puternic îndatorate să elaboreze planuri coordonate cu instituțiile de la Bruxelles în sensul reducerii datoriilor suverane, a deficitelor și să plafoneze bugetele anuale.

”Noile reglementări vor continua să fie restrictive, iar pentru țări cu datorii mari, precum Italia, aceasta este o veste proastă”, afirmă Lucrezia Reichlin, profesor la Facultatea de Business din Londra (LBS) și fost director general pentru Cercetare în cadrul Băncii Centrale Europene.

Între timp, Guvernul Germaniei a putut adopta bugetul pentru anul viitor doar prin reducerea cheltuielilor, abandonând anumite facilități fiscale și vânzând active, după ce Curtea Constituțională a decis blocarea accesului la surse de finanțare de 60 de miliarde de euro.

”Economiștii se așteaptă la un sfârșit amar al celor aproape trei ani de politici fiscale de susținere aplicate în Uniunea Europeană, în contextul în care revenirea la un regim mai restrictiv al cheltuielilor guvernamentale va constrânge și mai mult cererea și activitățile economice oricum slabe”, constată cotidianul Financial Times.

Economia zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea, în contextul stagnării activităților economice aproape tot anul.

Analiști: Regulile fiscale vor fi mai stricte, iar BCE va fi nevoită să stimuleze activitățile economice

Jack Allen-Reynolds, economist la grupul de consultanță Capital Economics, apreciază că noile reguli ale Uniunii Europene vor fi ”mai stricte”, obligând state cu datorii mari, precum Italia, să diminueze mai rapid deficitul bugetar curent, dar va fi și o abordare ”mai flexibilă” asupra datoriilor suverane, care vor putea fi reduse gradual.

Unii experți se tem că noua abordare ar putea genera întoarcerea la situația anterioară pandemiei, când Banca Centrală Europeană suporta povara stimulentelor economice, fiind nevoită să recurgă la dobânzi negative și la achiziții masive de obligațiuni pentru evitarea deflației.

BCE a cerut abandonarea programelor de asistență pentru compensarea prețurilor mari la energie și alimente, anticipînd înăsprirea politicilor fiscale în 2024. Potrivit proiecțiilor BCE, deficitul bugetar general din zona euro ar urma să scadă de la 3,1% anul acesta la 2,8% anul viitor. Situația din UE este în contrast cu cea din Statele Unite, unde abordarea mai expansionistă va permite, potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), trecerea de la un deficit bugetar de 8,2% anul acesta la 7,4% anul viitor.

Konstantin Veit, manager de portfoliu în cadrul companiei de investiții Pimco, crede că BCE ar putea ajunge în situația de a face eforturi pentru stimularea activităților economice.

”Am putea ajunge în situația în care guvernele să nu mai facă investiții suficiente, iar BCE va trebui să facă mai mult, prin eforturi de politică monetară”, afirmă Konstantin Veit.

Experții intervievați de institutul Consensus Economics și-au redus perspectivele privind creșterea economică a zonei euro în 2024 de la 1,2% la 0,5%. Proiecțiile BCE indică pentru anul viitor o creștere economică în zona euro de 0,8%, de la estimarea anterioară de 1%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Semnale privind o criză imobiliară /Der Spiegel: Prețurile caselor au scăzut semnificativ în Germania

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×